23 Αυγ 2024

Το παραμύθι "Ο Σακοδεμένος" σε ζωντανή αφήγηση από την μητέρα μου Διονυσία/Σία Ψυχογιού, το γένος Μανιάτη, στα εγγόνια της τον Αύγουστο του 1987, στο Νεοχώρι Κυλλήνης Ηλείας. (greek tale"O Sakodemenos" in live narration)


Ελένη Ψυχογιού


Η μητέρα μου αφηγήτρια Διονυσία/Σία Ψυχογιού (1920-2005), το γένος Μανιάτη, από το Νεοχώρι Κυλλήνης, σύζυγος Ντίνου Δ. Ψυχογιού, καθώς φτιάχνει το ζυμαρικό "κουσκουσές" στο ξύλινο σκαφίδι (φωτ. Ε.Ψ., Νεοχώρι Κυλλήνης, Αύγ. 1975)


 Παραμύθια 3, "Ο Σακοδεμένος"

Η μητέρα μου, Διονυσία / Σία Ψυχογιού, το γένος Μανιάτη από το Νεοχώρι Κυλλήνης Ηλείας συνεχίζει εδώ να αφηγείται τον Αύγουστο του 1987 σε μικρά εγγόνια της παραμύθια (όπως τα έμαθε από την οικογενειακή της προφορική παράδοση, με τον δικό της τρόπο).
Εδώ το παραμύθι "Ο Σακοδεμένος".
Ηχογράφηση διά ζώσης: Ελένη Ψυχογιού.
Σημείωση: το ημιστίχιο "άκου τα σακοδεμένε..." έχει καταστεί τοπικά παροιμιώδης φράση που λέγεται για δυσάρεστες καταστάσεις που αφορούν κάποιον ή κάποιους εν αγνοία τους ή ανυποψίαστα...
Μια από τις εγγονές που άκουγαν μικρές αυτά τα παραμύθια από την γιαγιά Σία όσο και από τον πατέρα της Σίας και προπάππο τους (η οποία εγγονή/δισεγγονή των αφηγητών και ανεψιά μου κατόπιν σπούδασε μαθηματικά και αστρονομία), μου θύμισε ότι η τελική εκδοχή ή παραλλαγή αυτού του παραμυθιού από τον "γέρο-παππού" ήταν η εξής, όπως τους την αφηγούνταν τις έναστρες νύχτες στο χωριό, δείχνοντας τους αστερισμούς:
Ο παπάς είχε συμπλακεί με τον εραστή της παπαδιάς, με αποτέλεσμα να σπάσει το κρεβάτι του, όπου ερωτοτροπούσε το "παράνομο" ζεύγος, το αχυρενιο στρώμα του οποίου σκίστηκε και σκορπίστηκε το περιεχόμενό του και μετά ο παπάς καταδίωξε το ζευγάρι των εραστών. Στη συνέχεια, η όλη αυτή η "ανίερη" (λόγω παπά και παπαδιάς) σκηνή εναστρίστηκε στον ουρανό. Τα σκορπισμένα άχυρα του στρώματος ως ο Γαλαξίας, ονομαζόμενος τοπικά "Τα άχερα του παπά", ενώ τα αστέρια που συνθέτουν την "Μεγάλη άρκτο" να αποτελούνται από το τετραπλευρo, σπασμένο κρεβάτι του παπά και στην "ουρά" της διωκόμενοι από τον παπά, ο εραστής και η παπαδιά να τρέχουν στο διηνεκές...
(βλ. σε αυτό εδώ το blog και τα παραμύθια "Ο Αρκουδογιάννης" και "Η Μαρουδιώ" )