23 Αυγ 2024

Το μαγικό παραμύθι "Αρκουδογιάννης" σε ζωντανή αφήγηση από την μητέρα μου Διονυσία/Σία Ψυχογιού, το γένος Μανιάτη, στα εγγόνια της τον Αύγουστο του 1987, στο Νεοχώρι Κυλλήνης Ηλείας. (greek tale "Arkoudogiannis" in live narration)

Ελένη Ψυχογιού


 Παραμύθια αρ. 1, "Ο Αρκουδογιάννης"



Η μητέρα μου αφηγήτρια Διονυσία/Σία Ψυχογιού (1920-2005), το γένος Μανιάτη, από το Νεοχώρι Κυλλήνης, σύζυγος Ντίνου Δ. Ψυχογιού, καθώς φτιάχνει το ζυμαρικό "κουσκουσές" στο ξύλινο σκαφίδι (φωτ. Ε.Ψ., Νεοχώρι Κυλλήνης, Αύγ. 1975)

Αναρτώ μια (σπάνια σε τέτοιες συνθήκες , νομίζω) ηχογράφηση, όπου καταγράφω διά ζώσης την μητέρα μου Διονυσία/Σία Ψυχογιού, το γένος Μανιάτη, να αφηγείται παραμύθια σε τέσσερα από τα 17, τα μικρά τότε, εγγόνια της, με τη δική της εισαγωγή και την αφηγηματική ικανότητα.
Εδώ, μεταξύ άλλων παραμυθιών από την ίδια που έχω ηχογραφήσει, αναρτώ το παραμύθι "Αρκουδογιάννης" όπως το είχε ακούσει και η ίδια από την οικογενειακή της προφορική παράδοση, με τον δικό της τρόπο. Επίκαιροι και λόγω και των Ολυμπιακών αγώνων οι άθλοι τού, ως άλλου Ηρακλή, Αρκουδογιάννη, ειδικά ο αγώνας δρόμου, που εντυπωσιάζουν τα μικρά παιδιά που ακούνε με προσήλωση την γιαγιά να αφηγείται τόσο παραστατικά και με ρυθμό σχεδόν μουσικό.
(Η ηχογράφηση εκ του προχείρου, καταγραμμένη σε μαγνητοταινία-μπομπίνα σε μεγάλο, φορητό μαγνητόφωνο UHER και ψηφιοποιημένη)
Καλή ακρόαση και καληνύχτα σας...